Планиране на кухня

Планирайте кухнята си в 7 стъпки

Когато хората създават свой дом или пък решават да нанесат промени в жилището си така, че то да бъде в унисон с новите тенденции, те залагат не само на дизайна на необходимите мебели, но и на тяхната функционалност.

Оптимизирането на пространството в нашите домове стои в основата на това, да се чувстваме максимално комфортно не само, когато си почиваме след натоварен работен ден, но и улеснява всички дейности свързани с неговото ефективно ползване.

Не случайно храната приготвена в домашни условия е ценена толкова високо. Смята се, че когато всеки един от нас приготвя нещо за себе си и за любимите си хора, той подбира най-добрите продукти, отделя повече време, полага повече старание за приготвянето на съответното ястие.

Не без значение е заобикалящата го обстановка. Хубавата и удобна кухня представлява истинско удовлетворение за всеки, който е решил да се изявява в нея. Ето защо, когато решите да обзаведете или промените вашата кухня трябва да имате предвид следните неща:

Модулно кухненско обзавеждане

Стъпка 1: Помислете от какво имате нужда!

Независимо дали ще купувате готова-изработена кухня, която да бъде монтирана в дома ви или ще ви бъде направен индивидуален проект за ново кухненско обзавеждане, вземайте идеи отвсякъде откъдето можете – снимки в интернет, шоуруми или списания.

Колекцията от снимки може да бъде организирана като албум или всички избрани детайли да бъдат заедно в папка на компютъра ви. И двата варианта ще ви бъдат от полза, тъй като ще имате изградена представа за това, което ви е необходимо.

Изкажете своите предпочитания: колко хора ще готвят и ще се събират в кухнята, как ще се придвижват в нея? Нуждаете ли се от повече шкафове или не?

Стъпка 2: Проучете и планирайте!

Готови ли сте да дадете зелена светлина на проекта?

Най-добрия начин да започнете е като определите мащаба на проекта и бюджета си. Бюджетът и проектът могат да бъдат променени по всяко време, така че не си мислете че имате само един шанс за успех.

Бюджетът и мащабът на проекта се променят често по време на целия процес докато ви става все по-ясно какво трябва да бъде направено, какво желаете и какво може да си позволите.

От вас не се очаква да пристъпите към действие веднага и да знаете стойността на всеки детайл. Запомнете, че това е процес, при който опознавате материята.

Стъпка 3: Намерете професионалистите, от които имате нужда!

Дори когато възнамерявате сами да реализирате този проект, освен ако не изработите сами кухненските шкафове, сами не оправите ВИК и електрическата инсталация, то ще ви се наложи да работите с хора/фирми които се занимават с това професионално.


Някои хора посещават мебелни шоуруми където могат да видят всичко, от готови предложения до кухни направени по проект.


При други по-лесният вариант е да търсят фирми в интернет, с които да се посъветват и направят примерен проект, а пък трети разчитат на мнения и препоръки от приятели.


Специалистите в тази област обаче са готови да ви помогнат за всичко, от това да ви информират за необходимите ви финансови средства до избора на материали, избора на правилните шкафове и в ръководенето на целият проект отначало до край.

Стъпка 4: Проектиране

Тaзи стъпка включва скициране и планиране на пространството, което показва разположението и размерите на шкафовете.


Би било добре ако може да се концентрирате в разположението и планирането на пространството, въпреки че ще ви се иска първо да обсъдите как ще изглежда вашето ново кухненско обзавеждане. Прекалено ранното вглъбяване в детайлите относно крайния вид, може да ви отвлече вниманието от етапа на планиране за оптимално използване на пространството.

Ъглова кухня

Планирането на кухненското обзавеждане е доста повече от това да решите къде ще разположите хладилника и печката. Има особености, които трябва да имате предвид като например вида и разположението на кухненските шкафове, материалите за изработка, какви уреди ще използвате и т.н.


Вгледайте се в досегашното ви обзавеждане. Какво в него ви харесва, какво съответно не ви допада и какво искате да премахнете, преместите или запазите.


Ако искате напълно обновена кухня помислете за разположението и как я използвате в момента.


Задайте си следните въпроси:

Кои елементи желаете да бъдат разположени близо един до друг, например хладилника и печката, така че да не правите излишни движения в кухнята?
Къде бихте желали да имате повече място за работен плот? Може би близо до печката или мивката.
Какво ще бъде осветлението в кухнята ви? Ще имате ли нужда от допълнително такова, например LED осветление под горния ред шкафове, за да виждате по-добре когато приготвяте продуктите?
В кухнята ви ще бъде ли разположена маса със столове или кухнята и всекидневната ще бъдат заедно?
Ще се нуждаете ли от изтегляща се бутилиера в долния ред шкафове?
Къде ще поставяте и колко пространство ще ви бъде необходимо за домакински принадлежности, които използвате най често?
Какви уреди ще са ви необходими и дали ще има достатъчно пространство за тях?
Помислете дали не ви е нужно повече от това, което имате в момента и за какво то ще ви върши работа.

Помислете как използвате кухнята си сега и как ще използвате новата.

Ъглова кухня

Стъпка 5: Допълнителни детайли и уточнения

Вече се намирате в етап последващ на направения избор, съответстващ на вашите предпочитания.


Сега трябва да направите избор за всяка необходима подробност като:

План на разположението на кухненските шкафове
Пространства за съхранение на хранителни продукти, необходимите ви пособия и видовете кухненски шкафове
​Материали за корпуса и лицето на шкафовете
​Материали за кухненски плотове
Видове и размери на кухненски уреди
Каква мивка ще използвате
Видове механизми за шкафове и чекмеджета
Видове кухненски аксесоари

След като сте избрали детайлите и всичко е уточнено може да получите крайна цена за кухненското си обзавеждане както и готов проект с избраните от вас шкафове и цветове. Това е и моментът да направите промени ако цената е по-висока от очакваната.

Стъпка 6: Изберете изпълнител на проекта

Когато всичко по проекта ви е уточнено най-вероятно ще сте се ориентирали и към фирмата изпълнител.


При изработване на кухненско обзавеждане по индивидуален проект, срокът за изработка и монтаж е около 30-40 календарни дни, ако предварително не е уточнено друго.

Стъпка 7: Кухнята е готова и монтирана

След като монтажът на кухненското обзавеждане е приключил може да останат някои довършителни дейности, като резултат от направени пропуски по време на изготвяне на проекта или пък възникнали по време на монтажа дребни детайли като пропуснат отвор за контакта на термогърба или по-големи като например „абсорбатора не работи“ или „има голяма драскотина на една от вратите на шкафовете“.

Добре е да сте подготвени за такъв сценарий и да не изпадате в паника.

Бъдете сигурни, че фирмата изпънител ще отстрани проблема. В такива случаи е неизбежно посещението от фирмата още един или два пъти.

Свържете се с нас за безплатна консултация

Обaдете ни се или ни пишете на имейл: info@mebeli-vega.com

Ще ви окажем пълно съдействие относно разположението и оразмеряването на кухненските шкафове както и за всичко относно различните материали, механизми и обков