Планиране разположението на кухненските шкафове

Как да разположите кухненските си шкафове

Доброто планиране може би е по-важно в кухнята, отколкото във всяка друга стая в дома ви. Следващите съвети може да ви помогнат при вземане на решение как да бъдат разположени кухненските шкафове.

Предварителното планиране на помещението е най-важният момент при изработването на нова кухня. Кухненското обзавеждане може да бъде изработено от добри материали и в подходяща цветова комбинация, но ако пространството и разположението не са съобразени, крайният резултат може да не е това което сте очаквали.

Планиране на кухненското обзавеждане

Когато проектът е свързан с преместване на тръби за топла, студена вода и мръсен канал, отваряне на стени или добавяне на такива е препоръчително да работите с човек или фирма, които да изчислят предварителните разходи.

Алтернативният начин е да планирате всичко до последния детайл и да получите приблизителна стойност от избрани от вас изпълнители. Проблемът при този вариант е, че повечето клиенти са емоционално свързани с оригиналният замисъл и изглед на новата им кухня и е неприятно за тях ако се наложи да правят промени, за да се вмъкнат в бюджета.

1. Изберете план за пространството

Повечето хора започват с предварително харесани снимки на кухни, което е добър ориентир като за начало, но се опитайте да се фокусирате върху размерите на стаята и разпределението на шкафовете преди да харесате крайният вид на кухнята.


Планирането на помещението може да бъде трудно. Всичко е свързано с разположението на кухненските шкафове. Трябва да решите къде ще е най-удачно да бъдат уредите. Имате ли място за хранене в кухнята – маса и столове? Ще се наложи ли да местите врати и прозорци? Този етап все още не е свързан с това къде ще съхранявате съдове и прибори или какъв цвят ще са шкафовете.

Вариантите са няколко:


Права кухня

Това е най-често срещаното разположение на кухненско обзавеждане.


Долните и горните шкафове, работният плот и уредите са на една стена. Подходящо е за малки апартаменти, студиа или тавански стаи където пространството е ограничено.


Подреждането на кухненските шкафове на една стена освобождава място за хранене и не пречи на влизащата от прозорците светлина.

Кухня на една стена
Права кухня

Г – образна кухня

Подходяща е и за по-малки пространства.

При нея работните плотове са разположени на две съседни стени.

Това оформление намалява излишното движение в кухнята и позволява нареждането на маса със столове или поставяне на кухненски остров.

Г-образна кухня
Ъглова кухня
Правило за „Работния триъгълник“ – Разстоянието между мивката, хладилника и печката да бъде възможно най-кратко

П – образна кухня

Разположена е на три стени като шкафовете са под формата на буквата П.

Подходяща е когато разполагате с по-голямо пространство и имате нужда от повече място за приготвяне на храна.

Това разположение не е удачно за кухни с размер по-малък от 240 см между две противоположни стени.

П-образна кухня
П-образна кухня
Правило за „Работния триъгълник“ – Разстоянието между мивката, хладилника и печката да бъде възможно най-кратко

Кухня на две срещуположни стени

Тази подредба представлява два реда кухненски шкафове успоредни един на друг като между тях се оформя необходимото ви свободно пространство.

Това разположение позволява уредите да бъдат на близко разстояние.

Кухнята може да е отворена за преминаване от едната или двете страни.

Кухня на две успоредни стени
Кухня на две успоредни стени
Правило за „Работния триъгълник“ – Разстоянието между мивката, хладилника и печката да бъде възможно най-кратко

Кухня с остров

Кухненският остров е добро решение както за малки, така и за по-големи пространства.

Състои се от свободно стоящи шкафове с цял работен плот, осигурявайки изключителна функционалност на кухнята.

В него могат да бъдат вградени фурна, котлони или мивка и може да се използва като работна площ.

При много жилища се наблюдава тенденцията, кухнята и трапезарията да са обединени в едно. В този случай най-често се поставят бар плотове или кухненски острови, които дори заменят масата за хранене.

Кухня с остров
Кухня с остров
Правило за „Работния триъгълник“ – Разстоянието между мивката, хладилника и печката да бъде възможно най-кратко

В последно време кухнята се превърна в стая където се събира цялото семейство, където се готви и всички се хранят заедно, така че е обяснимо защо всеки от нас желае функционално и красиво кухненско обзавеждане.

2. Получаване на първоначална оферта

След като сте приключили с всички ремонтни дейности или е ясно точното разположение и размери на врати, прозорци, стесняване на стаята след поставяне на изолация, разположението на канализацията, крановете, електрическите контакти и вентилационните отвори, може да се направи план за кухненското обзавеждане с моделите шкафове, размерите им и материалите за изработка.


За целта е важно снемането на точни размери на помещението. Колкото повече сте запознати с това което искате, толкова по-точна ще бъде крайната стойност и няма да се налагат промени.

Разбира се в процеса на изясняване на проекта ще възникнат въпроси, които неминуемо ще доведат до промяна на някои от елементите.

3. План на кухнята със снимки и цветове

Ако желанието ви е да сте по-добре запознати с целия проект, имате тази възможност като сами изготвите примерен план на кухненското си обзавеждане.


Най-добрият вариант при планиране на кухненско обзавеждане е визуализирането на проекта с помощта на софтуер.

Съществуват много безплатни софтуери, които ще ви помогнат да визуализирате и подредите отделните модули.

Така може чрез въвеждане на точните размери на помещението и шкафовете да придобиете най-добра представа за крайния вид на кухнята ви.


Когато планирате разположението и вида на кухненските шкафове и уреди е добре да имате предвид следните детайли:

Спазете правилото за „Работния триъгълник“ а именно разстоянието между мивката, хладилника и печката да бъде възможно най-кратко. Това улеснява всеки един процес в кухнята. Ако кухнята ви не е с големи размери е трудно правилото да не бъде спазено.
Оставете поне 40 см разстояние между отворена интериорна врата и срещуположен на нея кухненски модул и 120 см между успоредни модули, така че двама човека да могат да се разминават без затруднения и да се избегне удрянето на вратите на шкафовете една в друга.
Ако кухненските шкафове са разположени на две успоредни стени и разстоянието между двете срещуположни стени е по-малко от 240 см, то долните шкафове със стандартна дълбочина от 55 см ще стеснят пространството. Може да решите този проблем с по-плитки шкафове и намаляване на дълбочината на термоплота.
Стандартната височина на долен ред шкафове е 85 см, а при наличие на уреди разположени под термоплота, височината е 90 см.
Стандартното разстояние между долен и горен ред шкафове е 60 см, но винаги има изключения на това правило.
Кухненски термогръб

4. Дръжте вещите най-близо до мястото където се използват

Смисълът на разделянето на кухнята на зони е да съхранявате нещата на правилното им място, за да подобрите начина си на работа.

Например: ножове, прибори, дъски за рязане, подправки е добре да бъдат близо до мястото където подготвяте храната за готвене.

Съдовете за готвене като тави, тенджери, тигани може да бъдат най-близо до печката.


Ако е възможно прибирайте съдовете, които използвате всеки ден в шкафовете най-близо до мивката или миялната машина.

Допълнителен-работен-плот

Един от най-важните моменти при планирането на кухнята е да имате място където да подготвяте продуктите преди готвене.

Би било добре ако това място е разположено в близост до печката. Ако нямате достатъчно работен плот около нея е хубаво да помислите къде може да се добави.

Подходящо място е краен шкаф, на който да се постави ножичен механизъм с прикрепен към него работен плот или изтеглящ се под шкафа работен плот. И при двата варианта може да използвате плота като маса за хранене.

Свържете се с нас за безплатна консултация

Обaдете ни се или ни пишете на имейл: info@mebeli-vega.com

Ще ви окажем пълно съдействие относно разположението и оразмеряването на кухненските шкафове както и за всичко относно различните материали, механизми и обков